Warning: copy(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/acsofgbn/public_html/plugins/content/mavikthumbnails/mavikthumbnails.php on line 668 Warning: copy(http://acsofia.orgimages/novini/2.Mayia_Pramatarova_Lecture_Photo_by_Vladimir_Gusev copy copy.jpg): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/acsofgbn/public_html/plugins/content/mavikthumbnails/mavikthumbnails.php on line 668 Warning: copy(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/acsofgbn/public_html/plugins/content/mavikthumbnails/mavikthumbnails.php on line 668 Warning: copy(http://acsofia.orgimages/novini/revolverat_foto v.jpg): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/acsofgbn/public_html/plugins/content/mavikthumbnails/mavikthumbnails.php on line 668

    

28 септември ; 17:00 - 18:30

Американски център на Столична библиотека, пл. „Славейков” 4а.

Лекцията е част от проекта „Револверът 2Х2”, подкрепен от Столичната община, Министерството на културата и Посолството на САЩ в България.

В лекцията е включен богат визуален материал от спектакли на Робърт Уилсън, Ричард Фирмън, Уилям Кейнтридж, Марина Абрамович и др.

Пърформансът е интердисциплинарна форма, която обединява изразните средства на всички изкуства. Тръгнал от периферията, в началото на миналия век, днес той е център на търсения с широк интелектуален заряд. За пърформънса е определящо присъствието на артиста, който представя на живо идеите си пред публиката. Пърформансът възниква чрез практиките и експериментите на художници в гранични зони на изобразителното изкуство, танца и театъра. Самият театър активно всмуква с нова енергия от всички жанрове, видове и сценични форми, като черпи много и от пърформънса. Класически пример за художник-пърформър, представящ идеите си чрез собствени и на съмишленици идеи и текстове в края на 60-ти и 70-те и обърнал се активно към канонични текстове през 80-те е американският режисьор Робърт Уилсън. Още в самото начало неговите акции се отличават от класическите пърформъри по своята продължителност – те могат да траят с часове и са своего рода колективни медитации. Друга съществена разлика между класически пърформъри и театрални фигури като Уилсън е отношението към репетицията: спонтанността и импровизацията в пърформънса са над всичко, докато при Уилсън репетициите са прецизни и изковаващи тялото на актьора в идеални форми – те са своего рода продължение на вече фиксирани на хартия пространствени репетиции. В неговия театър, стъпил върху текстовете на Ибсен, Брехт, Бекет, Лафонтен, Пушкин и Йонеско, тялото на актьора е равностоен елемент на осветлението и звука. Използването на съвременните технологии, на интерактивни системи за трансформация на образ и звук в реално време е друга допирна точка на пърформънса и театъра днес.

 

us embassy Фондация Америка за България Американска търговска камара в България   Столична библиотека