През месец април детската писателка Бевърли Клиъри навърши 100 години. Любимка на поколения американски деца, тя вече е обичана и в България.

По повод годишнината Американският център в Столичната библиотека организира четения с ученици от два класа – 2а от 33 ОУ „Санкт Петербург“ с класен ръководител г-жа Миряна Михайлова и 2б от 48 ОУ „Йосиф Ковачев“ с класен ръководител г-жа Анета Минкова. За тях осигурихме подвижни библиотеки – по едно „Пътуващо сандъче Бевърли Клиъри“ с библиотечни книги. В продължение на един месец децата четоха и съпреживяваха - колективно в училище и самостоятелно вкъщи, историите на Рамона и Бийзъс, Хенри и Рибси, Мич и Ейми. За финал гостуваха в Библиотеката, където научиха любопитни факти от живота на Бевърли Клиъри, представиха свои творби, вдъхновени от приключенията на героите, участваха във викторина и получиха много награди. Всички много се забавлявахме! Американският център ще подготви диск със снимки и пожелание от българските деца към писателката за уникалната й годишнина. Надяваме се, със съдействие от Американското посолство, нашето послание да достигне до нея и това да я зарадва!

Големият интерес на децата към книгите на писателката Бевърли Клиъри ни провокира да продължим тази инициатива до края на юбилейната за нея година. Каним учители и ученици от София да участват. Свържете се с нас и заявете „Пътуващо съндъче Бевърли Клиъри“ за вашата класна стая!

us embassy Фондация Америка за България Американска търговска камара в България   Столична библиотека