ИСТОРИЯ

Американският център (American corner) в Столична библиотека се създава през 2007 г. по инициатива на първите дами на САЩ и на България - г-жа Лора Буш и г-жа Зорка Първанова. По това време Държавният департамент вече реализира програма за партньорство на посолствата на САЩ с организации от съответните страни и подкрепя създаването на така наречените American Spaces. Благодарение на дългогодишните добри взаимоотношения между Посолството на САЩ в София и Българската библиотечна асоциация, в две български библиотеки - в градовете Варна и Велико Търново, са създадени Американски центрове, а в Столичната библиотека работи Американска читалня с колекция, дарена от Посолството. През 2007 г. Столичната библиотека и Американското посолство сключват договор за създаване на първия на Балканите Американски детски кът. За рождена дата се счита 12 юни 2007 г., когато двете първи дами официално връчват дарения и откриват American Children’s Corner at Sofia City Library. Няколко месеца по-късно Областният управител на София предоставя на Библиотеката по-голямо помещение, което позволява Американската читалня и Детския корнър да се съберат на едно място. С помощта на дарения от стопански и нестопански организации, отделни дарители и доброволен труд, за кратко време, на мястото на бивш ресторант, Откриване на Американски центърсе създава модерна американска библиотека. Новият American Corner at Sofia City Library се открива официално на 23 април 2008 г. от посланик Джон Байерли и Директора на Столичната библиотека, в присъствието на почетни гости - Кметът на София г-н Бойко Борисов и Областният управител г-н Тодор Модев.

МИСИЯ

Достъп до вярна, точна и актуална информация за Съединените американски щати, американската култура и възможностите за обучение в САЩ чрез предоставяне на библиотечни ресурси и програми. 

Пространство за програми на алумни организации и организации, работещи за връзките между България и САЩ.

Партньор в образованието през целия живот, чрез осигуряване на достъп до световни информационни ресурси, ресурси и програми за изучаване на английски език, запознаване с нови технологии и развитие на уменията на 21 век.

 ФИНАНСИРАНЕ

Американският център се финансира съвместно от двете партньорски организации. Столичната библиотека осигурява персонал и поддръжка на пространството. Американското посолство предоставя на Библиотеката средства, под формата на годишен грант, за актуализиране на библиотечна колекция, обзавеждане, техническо оборудване, организиране на програми за общността и други дейности. 

ДАРЕНИЯ И ДОБРОВОЛЧЕСТВО

Американският център приема дарения на книги, техника, услуги, човешки ресурси /доброволен труд/ и други от НПО, бизнес организации и индивидуални дарители.

Благодарим за подкрепата на Американска търговска камара в България, Фондация "Америка за България" и всички наши дарители!

Ако желаете да направите дарение, свържете се с нас на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

us embassy Фондация Америка за България Американска търговска камара в България   Столична библиотека