Американският център предоставя за ползване материали за обучение в САЩ. Нашата „Educational Advising Collection” съдържа:

• Справочници за колежи и университети в САЩ;
• Ръководства за подготовка за американските изпитни тестове;
• Ръководства за кандидатстване в американски учебни заведения.

В допълнение ние предлагаме списък с линкове към подбрани уебсайтове за образование в САЩ – виж Интернет ресурси. Образование в САЩ
Американският център работи в партньорство с консултантите по образование от Комисия Фулбрайт и Американския университет в България. Всеки американски колеж и университет е добре дошъл за представяне при нас чрез презентации, брошури и др. материали.

За кандидатите за обучение в САЩ предлагаме възможности за доброволна работа и личностна изява чрез:

• Участие в организацията и провеждането на събития;
• Ръководство на класове по разговорен английски;
• Ръководство на творчески и мейкър работилници.

Американският център е място за срещи и изяви на участници в спонсорирани от правителството на САЩ обменни програми и техните организации. Те са не само ползватели на нашите информационни ресурси и пространство. Те са хора, които активно подпомагат нашата дейност с доброволен труд и популяризирането ни сред общността.

Центърът работи активно с YES Alumni Bulgaria, Fulbright Alumni, American-Bulgarian Library Exchange Alumni и др.

За ползване на зали, доброволчество и предложения за партньорство се свържете с нас чрез посочените в уебсайта контакти.

Американският център работи за популяризиране на "направи сам" и "мейкър" културата сред децата. Традиционно се провеждат занимания по ръчно творчество във връзка с празници. Центърът е място за срещи на децата с науката и технологиите. Предлагат се инженерно ориентирани игри. Организират се занимания с 3D технологии -  3D писалки, 3D скенер и 3D принтер. Важно място заемат заниманията по програмиране със Scratch, Snap и робота Finch. Центърът участва в ежегодно провежданата през месец октомври "Европейска седмица на програмирането". 

Една от целите на Американския център е да подпомага изучаването и преподаването на Английски език. За целта поддържаме подходяща колекция, предлагаме тренинг програми и партньорства с учители.

Книжната ни колекция съдържа методически ръководства за преподаватели, граматики, двуезикови и тематични речници, речници за Американски английски, материали за подготовка на американските изпитни тестове – SAT, TOEFL, GMAT, GRE. 

Сбирките ни от художествена и детска литература, адаптирани издания за различни нива на владеене на езика, списания и филми, ще ви помогнат да обогатите речника си и повишите уменията си за четене и разбиране на езика.

В допълнение предлагаме електронни онлайн ресурси за ползване на място и списък с подбрани безплатни уебсайтове, който можете да видите в Интернет ресурси. Изучаване на английски език.

За да учите докато се забавлявате, възползвайте се от нашите езикови игри на маса.

Безплатни програми за усъвършенстване на езиковите умения:

Клас по разговорен английски за възрастни - всеки понеделник от 17:30 ч. Класът се води от доброволци - българи и американци.

Английски език за деца до 12 г. - всяка събота от 11:30 ч. Водещите са доброволци - ученици.

Дискусионен клуб за тийнейджъри - всяка събота от 12:45 ч.

ПРЕПОДАВАТЕЛИ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК СА ДОБРЕ ДОШЛИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗВЪНКЛАСНИ УРОЦИ В ПОДХОДЯЩО ЗА ТЯХ ВРЕМЕ. ПРЕДЛАГАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ИНТЕРАКТИВНА ДЪСКА.

Подбраните от нас уебсайтове са оценени като висококачествени и достатъчно надеждни и ние препоръчваме тяхното използване. За по-лесно търсене, линковете са разпределени в няколко раздела. Кликнете на раздел, за да видите предложените връзки.

Американският център притежава колекция от забавни образователни игри. Игрите се ползват на място от индивидуални посетители и за групови занимания под ръководство на ментори. Поради повишената сложност, право на индивидуално ползване на роботизираните игри имат само читатели, които са участвали в организираните от нас работилници и познават съответната игра.

  • Игри на думи (Play Word Games) са приятен начин да учите английски език. Ние ви предлагаме четири различни игри на думи:

Scrabble – най-популярната в света игра за съставяне на думи. Играе се от двама до четирима играчи. Подходяща за всяка възраст. Всяко трето американско семейство има в дома си Скрабъл. Ние разполагаме с три комплекта от играта, включително The Official Scrabble Players Dictionary, The Scrabble Word-Building Book.

Letter Flip - игра за познаване на думи. Играе се от двама играчи. Подходяща за деца над 9 години.

Letter Roll   - и гра на думи за бързина. За двама до осем играчи. Подходяща за всички възрасти.

My Word - игра за съставяне на думи, в която могат да участват двама до шестима играчи. Подходяща възраст – над 12 години.

  • Игри за запознаване с науката и технологиите

Goldie Blox – специализирани игри за момичета. Съобразени с особеностите на женския мозък, когнитивното развитие и детските игрови модели, те помагат за усвояване на инженерни знания и умения за решаване на проблеми.

Thames&Kosmos – роботизирани игри от типа на Lego. Чрез тях децата усвояват знания от различни научни области – химия, физика, алтернативна енергия, биология, инженеринг, роботика.

  • ELS (Early Literacy Station) е компютърна станция с 50 интерактивни образователни игри за деца до 12 години. Игрите са от различни области - от изкуство до математика. Предоставя достъп до детската енциклопедия Britanica. Разполагаме с две работни места.

В допълнение на книжната колекция Американският център предлага ресурси на електронен носител, електронни книги за сваляне на собствен носител и локален онлайн достъп до висококачествени пълнотекстови бази данни и информационни ресурси.

  • CD и DVD колекцията се състои от аудио книги, справочници и филми - игрални и документални. Може да се ползва на място и да се заема за ползване извън библиотеката.

Колекцията е отразена в Каталог на Столична библиотека. Некнижни издания

  • Kindle e-Books колекцията включва художествени и нехудожествени книги, качени на четящи устройства Kindle. Читателите могат да избират от електронна библиотека, която съдържа вече закупени и свалени на нашите четящи устройства книги или да заявят книга по свой избор. 

Подробности за ползването на колекцията вижте в Kindle eBooks.

  • eLibraryUSA e виртуална библиотека с висококачествени пълнотекстови бази данни и информационни ресурси. Достъпът до нея е с парола и става на място в Американския център. 

Информация за съдържанието и ползването на виртуалната библиотека вижте в eLibraryUSA.

  • EBSCO eBooks е колекция от над 700 електронни книги от различни области на знанието, които можете да четете онлайн и да заемате за 7-дневен срок като сваляте на собствено устройство. Предлагаме и малка колекция от аудио книги, която може да бъде увеличена, при наличие на потребителско търсене.

Повече информация търсете в EBSCO eBooks.

  • ELS (Early Literacy Station) е интерактивна образователна компютърна система за деца с 50 образователни игри от различни области - от изкуство до математика. Подходяща за възраст до 12 години. Американският център разполага с две работни места.

Страница 1 от 3

us embassy Фондация Америка за България Американска търговска камара в България   Столична библиотека