Денят на благодарността е празник, който се празнува предимно в Съединените американски щати. По традиция на този ден хората благодарят на Бога за добрата реколта и всичко, което имат. В САЩ това е един от най-важните празници и винаги е на четвъртия четвъртък на месец ноември. В Канада се празнува на втория понеделник на октомври.
Има различни истории за това кога е честван за първи път  Денят на благодарността. Една от тях разказва, че през 1621 г. William Bradford организира голям празник на палубата на кораба Mayflower, където поканил индианците, за да им благодари за оцеляването на пилигримите през първата им зима на американския континент.
Днес празникът е придобил светски характер. Някои го наричат „Деня на пуйката”, заради традицията на трапезата да има задължително печена пуйка. Хората се събират с най-близките си роднини, дори когато живеят на голямо разстояние. Трапезата не минава без пуйка, сладки картофи и тиква.
Любопитен факт е, че президента Бенджамин Франклин искал да направи пуйката национален символ на Америка, защото има величествена осанка, остро зрение, тича бързо и е много хитра.

us embassy Фондация Америка за България Американска търговска камара в България   Столична библиотека